Национален телефон:0700 17 724

Изтеглете от

ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ РЕШЕНИЯ ОТ
АГРО.ЕКСПЕРТС
Виж повече
ПОЛЗА ОТ ЦЯЛОСТНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ
ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА КУЛТУРИТЕ
Виж повече
ТЕЧЕН АЗОТЕН ТОР (UAN) Виж повече
ТЕХНОЛОГИИ НА ТОРЕНЕ 
С ТЕЧНИ ТОРОВЕ 
Виж повече
СЪВЕТИ И ПРЕПОРЪКИ 
ОТ АГРО.ЕКСПЕРТС 
Виж повече

Торове

Моноамониев фосфат (MAP)
запитай
за този продукт

Моноамониевият фосфат (MAP или амофос) е комплексен, висококонцентриран, безбаластен, водоразтворим минерален тор. Този висококачествен продукт се внася лесно в почвите, не е хигроскопичен и има гранулирана форма с изравнени по размер гранули, поради което се разсейва равномерно по почвената повърхност.

Съдържа 11% азот (N) и 52% фосфор (P₂O₅) или общо 63% активно вещество.

Амофосът е с най-висок процент на водоразтворим P₂O₅ (мин.52%) сред фосфорните торове.

Продуктът е произведен от "Агрополихим" АД , гр. Девня и се предлага в опаковки от полиетилен и полипропилен, в разфасовки от 50 кг и от 500 кг.

СъставСпецификация
Общо съдържание на азот (N)11% мин
Съдържание на P₂O₅52% мин
Влага1.5% макс
Гранулометричен състав: гранули от 1 до 5 мм98% мин
Гранулометричен състав: гранули под 1 мм
2% макс
Ph в 10% воден разтвор4.5 мин

Амофосът предоставя на растенията едноременно два основни хранителни елемента, свързани в едно химическо съединение. Поради високото съдържание на фосфор той се използва предимно като фосфорна тор.
Съдържанието от 11% на азот в този сложен тор увеличава ефекта от въздействието на фосфора с около 10% в сравнение с фосфора на суперфосфата.

Химичната форма на фосфора в амофоса е в молекули с дълги вериги, което допълнително улеснява усвояването от растенията, както и забавя процесите на инактивиране на фосфора в почвения комплекс.
Амофосът се усвова изцяло от растенията и не оставя баластни вещества в почвата, които биха могли да намалят почвеното плодородие.

За първи път МАП е произведен в Съединените Американски щати през 1917 г. Получава се при частична неутрализация на фосфорна киселина с амоняк:
NH₃ + H₃PO₄ →NH₄ H₂PO₂
Чистата сол – моноамониев фосфат – съдържа 12,17% азот и 61,72% водоразтворим фосфор, но техническият готов гранулиран продукт в зависимост от изходните суровини съдържа 10-12% азот и 46-52% P₂O₅. Съотношението N:P₂O₅ в амофоса варира от 1:4 до 1:5.

Употребата на амофоса трябва да се съобрази с това, че в състава си съдържа  двата  основни  хранителни елемента -  азот и фосфор, като по-високо е съдържанието на фосфор. 

Много подходящ е за култури, при които малка част от азота се внася  предсеитбено – пшеница, ечемик. Подходящ е и за култури, които не изискват много азот – слънчоглед, бобови, тютюн, някои зеленчуци с кратък вегетационен период – репички, лук и чесън за зелено, салати. Използва се за култури, при които се извършва азотно подхранване през вегетационния  период – царевица, цвекло, памук, зеленчуци, домати, пипер, краставици и др. При тях амофоса се използва  предсеитбено, а за подхранване се употребява Амониева Селитра или друг азотен тор.
Амофосът може да се прилага за подхранване на житни култури, но трябва да се има предвид, че фосфорът остава неизползван и следващата култура не трябва да се тори с фосфорни торове.
Амофосът е походящ за торене на всички почви и култури. Поради това, че е водоразтворим, той има качествата на бързодействащ фосфорен тор, а слабата подвижност на фосфора в почвата позволява да се използва за основно, запасяващо, както и в периодично торене.

Използва се с успех за предсеитбено торене на всички култури, както и за подхранване на растения с дълъг вегетационен период, а също и при поливни площи. Наличието на азот в амофоса осигурява висока ефективност при предсеитбено торене на зимните житни култури.
Желая да бъда информиран
за предстоящи промени в цените:

Новини

28 Юли
2015

Събиране на реколтата в България

Гледайте най-новото видео за работата на Агро.Експертс с дрон и за резултатите от прилагането на професионални и високотехнологични решения за обследване състоянието на земеделските земи, проследяване развитие ...

повече
27 Ное
2014

ЦЯЛОСТНИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА КУЛТУРИТЕ

Цялостните технологии за отглеждане на културите включват препоръки за начина на обработка на дадените площи, сеитбооборот, подхранване сеитбени норми и грижи през вегетацията. След представяне на нужната ...

повече
30 Окт
2014

Течен азотен тор / UAN / Liquid UREA AMMONIA NITRATE

ВЪВЕДЕНИЕВОДНИ РАЗТВОРИ НА ПРОМИШЛЕНИ АЗОТНИ ТОРОВЕ Индустриалното производство на течни торове започва в САЩ в началото на 60-те години. През 1965 година консумацията на течни торове представлява вече 18% ( ок ...

повече
Към всички новини...