ПРОФЕСИОНАЛНИ РЕШЕНИЯ ОТ AGRO.EXPERTS
ТЕЧЕН АЗОТЕН ТОР (UAN)
ЛОГИСТИЧНИ РЕШЕНИЯ ОТ AGRO.EXPERTS
ВИДОВЕ ТОРЕНЕ И ПОЛЗИ
ТЕХНОЛОГИИ НА ТОРЕНЕ С ТЕЧНИ ТОРОВЕ
МОНОАМОНИЕВ ФОСФАТ (MAP)
Ask about this product

Моноамониевият фосфат (MAP или амофос) е комплексен, висококонцентриран, безбаластен, водоразтворим минерален тор. Този висококачествен продукт се внася лесно в почвите, не е хигроскопичен и има гранулирана форма с изравнени по размер гранули, поради което се разсейва равномерно по почвената повърхност.

Съдържа 11% азот (N) и 52% фосфор (P₂O₅) или общо 63% активно вещество.

Амофосът е с най-висок процент на водоразтворим P₂O₅ (мин 52%) сред фосфорните торове.

  • Specification
  • Main information
  • Advantages
МОНОАМОНИЕВ ФОСФАТ (MAP)
Contents : Specification :
Общо съдържание на азот (N) 11% мин
Съдържание на P₂O₅ 52% мин
Влага 1.5% макс
Гранулометричен състав: гранули от 1 до 5 мм 98% мин
Гранулометричен състав: гранули под 1 мм 2% макс
Ph в 10% воден разтвор 4.5 мин
МОНОАМОНИЕВ ФОСФАТ (MAP)

Амофосът предоставя на растенията едноременно два основни хранителни елемента, свързани в едно химическо съединение. Поради високото съдържание на фосфор той се използва предимно като фосфорна тор.
Съдържанието от 11% на азот в този сложен тор увеличава ефекта от въздействието на фосфора с около 10% в сравнение с фосфора на суперфосфата.

Химичната форма на фосфора в амофоса е в молекули с дълги вериги, което допълнително улеснява усвояването от растенията, както и забавя процесите на инактивиране на фосфора в почвения комплекс.
Амофосът се усвова изцяло от растенията и не оставя баластни вещества в почвата, които биха могли да намалят почвеното плодородие.

За първи път МАП е произведен в Съединените Американски щати през 1917 г. Получава се при частична неутрализация на фосфорна киселина с амоняк:
NH₃ + H₃PO₄ →NH₄ H₂PO₂
Чистата сол – моноамониев фосфат – съдържа 12,17% азот и 61,72% водоразтворим фосфор, но техническият готов гранулиран продукт в зависимост от изходните суровини съдържа 10-12% азот и 46-52% P₂O₅. Съотношението N:P₂O₅ в амофоса варира от 1:4 до 1:5.

Употребата на амофоса трябва да се съобрази с това, че в състава си съдържа двата основни хранителни елемента – азот и фосфор, като по-високо е съдържанието на фосфор.

ПРЕДИМСТВА ПРИ ТОРЕНЕ С МОНОАМОНИЕВ ФОСФАТ (MAP)

Амофосът е походящ за торене на всички почви и култури. Поради това, че е водоразтворим, той има качествата на бързодействащ фосфорен тор, а слабата подвижност на фосфора в почвата позволява да се използва за основно, запасяващо, както и в периодично торене.

Използва се с успех за предсеитбено торене на всички култури, както и за подхранване на растения с дълъг вегетационен период, а също и при поливни площи. Наличието на азот в амофоса осигурява висока ефективност при предсеитбено торене на зимните житни култури

Подходящ е за култури, при които малка част от азота се внася предсеитбено – пшеница, ечемик. Също и за култури, които не изискват много азот – слънчоглед, бобови, тютюн, някои зеленчуци с кратък вегетационен период – репички, лук и чесън за зелено, салати.

Използва се за култури, при които се извършва азотно подхранване през вегетационния период – царевица, цвекло, памук, зеленчуци, домати, пипер, краставици и др. При тях амофоса се използва предсеитбено, а за подхранване се употребява Амониева Селитра или друг азотен тор.

Амофосът може да се прилага за подхранване на житни култури, но трябва да се има предвид, че фосфорът остава неизползван и следващата култура не трябва да се тори с фосфорни торове.

[recaptcha]